Vinkkejä nahan ompeluun

Vinkkejä nahan ompeluun

Nahan ja nahkajäljitelmien ompeleminen voi tuntua haasteelliselta, mutta ennen ompelu-urakan aloittamista kannattaa lukea tästä muutama vinkki, miten nahan ompeleminen onnistuu parhaiten.

Ensinnäkin kaavan muoto kannattaa jäljentää nahkaan mustekynällä, sillä lyijykynällä tehty jäljennös ei välttämättä näy kovin hyvin nahan pinnalta. Nuppineulojen sijaan saumojen liittämisessä kannattaa käyttää esimerkiksi maalarinteippiä tai paperiliittimiä. Tavallisista nuppineuloista jää jäljet nahkaan, joten jos haluat siistin lopputuloksen, kaikenlaisia ylimääräisiä pistoja tulee välttää. Jos nahka on kovin ryppyistä, sitä voi silittää silitysraudalla, jos käyttää mietoa lämpöä ja voimapaperia silitysraudan ja nahan välissä. Tällä samalla konstilla voi myös kiinnittää mahdollisen tukikankaan nahan nurjalle puolelle.

Nahan leikkuussa kannattaa muistaa, että toisin kuin kangasta leikattaessa, nahkaa ei voi leikata kaksinkerroin. Jokaisesta kaavasta on hyvä olla olemassa kaksi kopiota jokaista kappaletta varten. Kaava kannattaa asettaa nahan oikealle puolelle, jolloin on helpompaa nähdä ja suunnitella miten nahan pinnan luonnolliset epätasaisuudet asettuvat. Langan suunta ei ole oleellista nahkaa ommeltaessa, mutta leikkaamisvaiheessa tulee huomioida, että nahka saattaa venyä eri suuntiin eri tavoin.

Jos ompelet nahkaa ompelukoneella, sinun kannattaa käyttää siihen tarkoitettua nahkaneulaa tai vaihtoehtoisesti paksua neulaa numero 100. Jos kyseessä on ohut nahkakangas, voi ompelukoneeseen asentaa pallokärkineulan. Nahkaneula on kuitenkin edullinen investointi ja sen avulla ompeleminen helpottuu huomattavasti. Nahkaneulalla reiät syntyvät nahkaan tehokkaasti ja erityisesti käsin nahkaa neulottaessa nahkaneula on paras vaihtoehto. Terävän nahkaneulan kumppaniksi kannattaa laittaa omaan sormeen sormustin, ikävien hutipistojen varalta. Toisinaan nahkaa voi olla vaikea saada luistamaan ompelukoneella ommeltaessa ja sitä helpottamaan kannattaa liimata ompelukoneen paininjalkaan teflonteippiä tai vaihtaa kokonaan teflonpaininjalka. Voit myös kokeilla rullapaininjalan asentamista ompelukoneeseen, mikäli se on mahdollista. Paininjalan alle voi myös sijoittaa silkkipaperia, joka lisää luistavuutta.

Ompelukoneella ommeltaessa tulee koneeseen säätää normaalia pidempi pituus pistolle. Mikäli nahkojen saumat ovat hankalia ommella, ne voi avata ja liimata saumanvarat tekstiili- tai maitoliimalla. Myös käänteet helmoissa, hihansuissa ja lahkeissa voi liimata ompelun sijaan. Liiman, jolla nahkaa liimataan tulee olla sellaista, että se ei muuta nahkaa kovaksi kuivuessaan. Mikäli tarvitset liimaa vain muutaman tipan, voit käyttää ihan tavallistakin Erikeeper-liimaa. Nahan ompelemisessa tulee olla tarkka, sillä jokaisesta ompelupistosta jää reikä, mikäli ompeleita joutuu purkamaan.

Nahkan ompeluun voi käyttää ihan tavallista ompelulankaa. Tärkeintä on se, että lanka on kestävää ja laadukasta. Nahkan ompeluun on tarjolla erityistä nahkaompelulankaa, jossa on tavallista ompelulankaa kestävämpi ydin.

Nahkaa voi olla nykyisin hankala löytää ommeltavaksi. Sitä kannattaa etsiä ompelukaupoista, jotka myyvät sitä kilohintaan. Myös nahkaompelimoista kannattaa tiedustella, jos heillä olisi ylijäämäpaloja myytävänä. Erilaisilla käsityöläismessuilla voi myös olla myynnissä nahkapalapusseja tarjoushintoihin. Kätevä tapa hankkia nahkaa on myös ostaa käytettyjä nahkavaatteita esimerkiksi kirppareilta ja leikata paloja niistä.Lähteet:

http://marianateljee.blogspot.com/2011/01/nahkaompelu-faq.html

https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/tee_itse/ompelu/13_vinkkia_nahan_ompeluun

http ://go4itvol2.indiedays.com/2008/03/31/vinkkeja-nahkan-ompeluun/

Vinkkejä nahan ompeluun
Share this post
              

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Cart
  • No products in the cart.