Vinkkejä huovuttamiseen

Vinkkejä huovuttamiseen

Huovuttamista voi tehdä sekä käsin veden ja mäntysuopasaippuan avulla tai käyttämällä pesukonetta.

Käsinhuovuttaminen

Käsinhuovuttaminen on helppoa, kunhan siihen on vain tarvittavat välineet. Ennen huovuttamisen aloittamista, sinulla tulee olla neulausalustaksi sopivaa vaahtomuovia, huovutusneula ja neulapää, kuplamuovia, joka aseteteaan pöydälle alustaksi, kuplamuovimytty huopatyön kasteluun, valoverhoa, joka on täysin tekokuituista, sakset, kiehautettua vettä vesiastiassa sekä palanen mäntysuopaa.

Huopatyön aloitus kannattaa tehdä neulausalustan päällä. Palat tai hahtuvalangat sommitellaan neulasalustan päällä ja neulataan paikoilleen muutamalla pistolla. Huovutusneula tulee neulotessa pitää pystysuorassa ja tikata materiaalien läpi. Tämän jälkeen työn voi irrottaa varovasti neulausalustasta.

Tämä jälkeen ota esiin kuplamuovi, sillä varsinainen huovuttaminen kannattaa tehdä kuplamuovin päällä. Huovutettava työ tulee asettaa valoverhokankaiden väliin ja sen jälkeen kastella huopatyö kuumalla vedellä niin, että tuputat sitä veteen kastetulla kuplamuovityynymytyllä. Hiero veteen kastettuun myttyyn vielä mäntysuopasaippuaa. Huopatyötä tulee hieroa sekä pituus- että leveyssuunnassa ja kuvioiden suuntaisesti reilusti niin, että kuuman veden ja saippuan seoksesta syntyy saippuavaahtoa. Tätä prosessia tulee jatkaa noin 10 minuutin ajan. Sen jälkeen sinun tulee kääntää huovutettava työ ympäri ja tehdä saippuointi myös huopatyön toiselle puolelle. Tämä mäntysuovan ja veden avulla aikaansaatu huovutusprosessi on ratkaiseva huovutuksen onnistumisen kannalta.Voit testata onko huovutus onnistunut venyttämällä huovutetun materiaalin pintaa. Jos siitä irtoaa kuituja, se ei ole vielä tarpeeksi huovuttunut. Hyvästä huovutuksesta ei irtoa lainkaan kuituja.

Kun huovutus on valmis, voit huuhdella työstä pois saippuan haalean veden avulla. Puhtaan huopatyön voi antaa kuivua tasaisella alustalla huoneenlämmössä. Kun työ on kuivunut, sen voi viimeistellä ja prässätä silitysraudan avulla käyttämällä raudassa villalämpöä. Tämän jälkeen työn reunat voi leikata siisteiksi, ommella saumat ja tehdä viimeistelyt. Mikäli huomaat huovutuslevyn olevan liian ohut työhösi, ei hätää, voit huovuttaa useita lisäkerroksia päällekäin. Jos huovuttamisen yhteydessä työhön tulee reikä, sen voi korjata helposti neulaamalla samanvärisellä kuidulla reiän kiinni.

Huovuttaminen pesukoneen avulla

Jos huovutat esimerkiksi huopatossut pesukoneessa, sinun tulee ensin laittaa tossujen sisään muovia tasona ja sen jälkeen ommella muovi kiinni tossuun. Käytä ompelussa puuvillalankaa muutamalla pitkällä pistolla. Muovin tarkoitus on estää tossujen huopumista umpeen.

Tämän jälkeen tossut tai mitkä tahansa huovutettavat käsityöt voi laittaa pesukoneeseen käyttäen kirjopesuohjelmaa ja 40 asteen lämpötilaa. Pesukoneessa huovuttaessa ei tarvitse käyttää mäntysuopaa, vaan tavallinen pyykinpesuaine riittää. Pesukoneeseen kannattaa laittaa huovutettavan työn lisäksi hieman muutakin pyykkiä, esimerkiksi pyyheliinoja. Kone ei kuitenkaan saa olla liian täynnä. Kun huopatyö on pyörinyt kirjopesuohjelman loppuun, ota se pois koneesta ja poista muovit tossuista. Tämän jälkeen huopatyö tulee muotoilla heti koneesta pois otettaessa. Jos olet huovuttanut tossut, voit muotoilla ne laittamalla tossut jalkaasi hetkeksi. Huovutusta tulee myös lopuksi harjata kosteana karkealla harjalla, mikä viimeisteleee huopatyön pinnan.

https://kotiliesi.fi/kasityo/huovutus-kasin/

https://www.novitaknits.com/fi/fi/tutorials/huovutus/tossujen-huovutus-pesukoneessa

Vinkkejä huovuttamiseen
Share this post
      

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Cart
  • No products in the cart.