Ompelukoneen ja saumurin käyttö ja huolto

Ompelukoneen ja saumurin käyttö ja huolto

Ompelukone on tärkeä apuväline kankaita ommeltaessa ja erityisesti joustavissa materiaaleissa. Ompelukoneella voi valmistaa esimerkiksi koko vaatteen, toisin kuin saumurilla. Saumuri on kuitenkin ompelukonetta nopeampi ja sillä saa siistimmän lopputuloksen saumoihin. Ompelukoneissa on yleensä useampi ommel, joista voi löytää ommeltavaan kankaaseen sopivimman.

Ompelukoneet

Ompelukoneet voidaan jakaa manuaalisiin ja elektronisiin. Manuaalisissa malleissa koneen ommel ja säädöt valitaan käsin vääntämällä. Elektronisissa ompelukoneissa eli automaattikoneissa ompeleen voi valita napin painalluksella ja oletussäädöt tulevat sen perusteella automaattisesti. Kumpikin malli vaatii huoltoa säännöllisin väliajoin.

Ennen varsinaisen ompelutyön aloittamista kannattaa testata ompelukoneen jälki käyttämällä testikangasta. Testikankaan olisi hyvä olla samanlaista materiaalia kuin itse ommeltavan työn, jotta on varmaa, että jälki pysyy hyvänä myös päätyötä ommeltaessa. Erikoisompeleet vaativat lähes aina materiaalikohtaista säätämistä. Ompelukoneessa pystyy säätämään tikin pituutta, tikin leveyttä, ylälangan kireyttä, alalangan kireyttä sekä paininjalan puristusta.

Toisinaan ompelukoneen tikki voi olla huononlaatuista. Alalanka voi myös alkaa takkuamaan tai ommeltaessa alkaa esiintyä ns. hyppytikkiä. Näihin ongelmiin löytyy ratkaisu yleensä seuraavista toimista. Ensinnäkin ylälangan tilanne kannattaa tarkistaa, sillä se on saattanut ponnahtaa pois sen reitiltä. Ylälangan voi varmuuden vuoksi langoittaa uudelleen. Jos kaikki on ylälangassa kunnossa, kannattaa siirtyä puolaan ja katsoa, että se on oikein päin ja kotelo on kunnolla paikoillaan. Vetämällä sekä ylä- että alalangasta voit varmistaa, että ne pääsevät juoksemaan vapaasti. Jos alalanka on puolattu huonosti, se vaikuttaa tikin laatuun. Tarkista, että puolaus toimii ja laatu on tasaista. Syy huonoon tikinlaatuun voi olla myös neulassa. Se voi olla joko vioittunut tai epäsopiva ommeltavalle materiaalille. Neulan voi uusia, mikäli syy on siinä. Toisinaan huonolaatuinen lankakin voi aiheuttaa huonoa jälkeä.

Itse ompelukoneessakin voi olla pitkän käytön jälkeen esimerkiksi pölyä ja roskia. Erityisesti sitä menee kiristyslevyjen väliin. Roskia voi itse yrittää puhdistaa vaikkapa hammaslangan avulla. Voit myös huoltaa ompelukonetta irrottamalla pistolevyn ja puhdistamalla pölyjä sudilla sekä pistolevyn alta että puolakotelosta. Ompelukonetta on hyvä välillä myös öljytä. Ompelukoneen ohjekirjassa on neuvottu paikat, joihin öljyä tulee välillä lisätä, jotta kone toimii sulavasti. Elektronisissa ompelukoneissa öljyämistä ei välttämättä suositella ja asia kannattaa tarkistaa ohjekirjasta. Itse tehdyn huollon lisäksi kone kannattaa viedä välillä ammattilaisen huoltoon. Hyvänä aikavälinä huollolle pidetään noin viittä vuotta. Myös jos ongelma ei ratkea näillä vinkeillä, kone kannattaa viedä ammattilaiselle.

Saumurit

Saumurin ommeljälki eroaa ompelukoneesta siinä, että sen langat kiertyvät kankaan reunan yli. Lopputuloksena on siistit reunat ja ompeleminen tapahtuu nopeasti ja helposti. Saumuri on hyvä valinta erityisesti joustavien kankaiden ompeluun. Saumurikoneessa on kaksi ylälankaa ja kaksi alalankaa, joita nimitetään sieppareiksi. Tämän lisäksi saumurissa on terä, jonka tarkoitus on leikata ylimääräisen kankaan reuna. Näin saumausjäljestä tulee viimeisteltyä ja tarkkaa, johon ompelukoneet eivät aina yllä. Saumurilla on mahdollista tehdä joko kolmen langan tai neljän langan ommelta.  Nämä tikkityypit ovat nimeltään yliluottelutikkejä. Kolmilankaisessa yliluottelutikissä on yksi neulalanka, yksi alasiepparilanka ja yläsiepparilanka. Kolmilankaa käytetään reunojen huolitteluun. Nelilankaisessa versioissa on kaksi neulalankaa ja ylä- ja alasiepparilangat. Sitä puolestaan käytetään saumojen ompeluun.

Myös saumurin kanssa voi tulla välillä ongelmissa. Yleisimpiin ongelmiin kuuluu mm. se, että tikki ei jousta ja lanka katkeaa. Syynä tähän voi olla liian kireä neulalanka. Tarkista onko vasen neulalanka liian kireällä ja löysää sitä. Myös langoitus on syytä tarkistaa. Jos tikki näkyy työn oikealta puolelta syy on liian löysällä olevassa vasemmassa neulalangassa. Kiristä sitä hieman. Jos tikkirivi muodostaa lenkkejä tyhjän päälle, saumurin leikkuuleveys on liian kapea ja sitä tulisi säätää leveämmäksi. Jos leikkuuleveys on puolestaan liian kireällä, kankaan reuna alkaa rullautumaan ompeleen sisään.

Jos leikkuureuna alkaa epätasaistua eikä enää leikkaudu terävästi, syynä on yleensä liian tylsät terät, jotka kannattaa vaihtaa. 

Mikäli jokin langoista on hyvin löysällä, eikä kiristäminenkään auta, kannattaa nostaa lanka pois ja painaa se uudelleen kiristyslevyjen väliin. Lanka ei ole ollut kunnolla kiristyslevyjen välissä. Sen tulee napsahtaa paikalleen, jolloin se kiristyy kuten pitääkin. Lisäksi kiristyslevyn väliin on voinut kertyä pölyä, jolloin ne kannattaa puhdistaa vaikkapa hammaslangalla. Toisinaan kaikkien näiden toimenpiteidenkin jälkeen tikki pysyy huonona tai sitä ei tule lainkaan, jolloin ei auta muu kuin langoittaa saumuri uudelleen. Langoittamisessa tulee noudattaa oikeaa järjestystä, joka on usein merkattu koneen sisälle, mutta löytyy aina myös koneen ohjekirjasta. Jos tikki silti pysyy  huonona, kone kannattaa huoltaa. Saumurin huollon voi tehdä paineilmalla tai sudilla, jolla osiin kertyneet pölyt saadaan parhaiten pois. Lisäksi kone kannattaa öljytä niistä kohdista, joista ohjekirja sitä suosittaa. Lisäksi koneen neulat kannattaa vaihtaa, sillä tylsä neula aiheuttaa ongelmia tikkiin. Myös langan laadulla on merkitystä eli huonolaatuiset langat kannattaa vaihtaa laadukkaisiin. Jos näistä toimenpiteistä huolimatta saumurin jälki on huono, vika voi olla sen koneistossa tai ajoituksessa. Mikäli jälki on huonoa myös eri materiaaleilla, kannattaa saumuri huollattaa ammattilaisella.

Saumureiden syötinrakenne muodostuu eripituissyötöistä eli differentiaalisyötöistä. Syöttimessä on siis kaksi osaa, jotka toimivat eri tahdissa ja mekanismin avulla voidaan säätää kankaan venymistä. Kankaan reunan venymistä sauman ompelun aikana voidaan säädellä differentiaalisyötön avulla. Kun säädin on säädetty arvoon N eli normaali, syöttimen osat toimivat yhtäaikaisesti. Valitsemalla arvon 2 etummainen syötin työntää kangasta neulan alle kaksi kertaa niin paljon kuin takimmainen syötin ehtii kuljettaa pois. Arvossa 1,5 vauhti taas on puolitoistakertainen. Tämän ominaisuuden avulla kangas poimuttuu. Jos valitsee syötön arvon 0,7 etummainen syötin syöttää kangasta vähemmän kuin takimmainen vie pois, jolloin kangas venyy. Parhaimman lopputuloksen saa testaamalla testikankaalle ennen työn aloitusta.

lähteet:

https://punomo.fi/tekniikat/ompelu-tekniikat/tyotavat-ja-valineet/koneompelu/ompele-joustavia-ompele-saumuri-neulat/

Ompelukoneen ja saumurin käyttö ja huolto
Share this post
      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *