Ompelu 101: Kaikki, mitä sinun tulee tietää ompelusta

Ompelu 101: Kaikki, mitä sinun tulee tietää ompelusta

Mitä ompelu on?

Ompeleminen on kahden kangaskappaleen yhdistämistä ja ompelemista lankojen ja neulojen avulla, käsin tai ompelukoneella. Kyseessä on käsityömuoto, joka vaatii harjoittelua, koska ompelussa tarvitaan kaavoja erilaisten asioiden valmistamiseksi. Ompelu voidaan tehdä käsin tai ompelukoneella.  Koneella ompeleet ovat yleensä hyvin yhdenmukaisia ja tasaisia, eivätkä ompeleet pääse löystymään, mutta käsinompeleilla ompeleet voivat olla epäjohdonmukaisia ja ne voivat löystyä jonkin ajan kuluttua. Lisäksi tiettyjä ommelmuotoja käytetään erilaisiin tarkoituksiin ja erityyppisiin kankaisiin, jotka mainitaan myöhemmin artikkelissa. Ompelulla voidaan luoda uusia vaatteita, sisustustavaroita, päivittäiseen käyttöön tarkoitettuja tuotteita ja korjata kankaasta tehtyjä esineitä.

Ompeleminen ompelukoneella

Ompelukoneella ompeleminen voi olla aluksi hämmentävää, mutta päivittäisellä harjoituksella voit oppia hallitsemaan sen. Voit valita aloitteluun minkä tahansa yksinkertaisen ompelukoneen, jossa ei välttämättä ole liian monia ominaisuuksia ja ommelmahdollisuuksia, mutta ne voivat auttaa ymmärtämään koneella ompelun työprosessia. Ompelukonetta käytettäessä on pidettävä mielessä kaksi asiaa: langan on mentävä puolan läpi ja puola ja kangas on pidettävä oikeassa paikassa, jotta tikit eivät mene sekaisin. Ompeluprosessia kuvataan alla:

 1. Langan puolaaminen: Lanka tulee puolata aluksi oikein. Puolaa lanka ompelukoneen puolauskoneella ja puolalla. Kiinnitä lanka puolan ympärille ja aseta puola puolauskoneeseen. Paina sitten poljin alas pitäen lankaa kireällä varmistaaksesi, että lanka kiertyy tasaisesti puolaan. Kun lanka on puolattu puolaan, leikkaa lanka, irrota puola ja työnnä puolauskone takaisin omalle paikalleen.
 • Langan pujottaminen: Seuraavana vaiheena on langan pujottaminen ompelukoneen neulaan. Ota ensin lankarulla ja aseta se lankarullan pidikkeeseen. Ohjaa sitten langan pää langanohjaimen kautta. Ensin lankaa on vietävä alaspäin merkintöjen mukaisesti, sitten langanpitimen ympäri, sitten ylöspäin ja sitten taas alas. Kannattaa noudattaa annettuja perusmerkintöjä ja ohjeita. Kun lanka on saatu alemman ohjaimen alapuolelle ja neulan yläpuolelle, sinun on työnnettävä lanka neulan silmän läpi.
 • Puolan puolaaminen: Nyt sinun on avattava puolausakseli ja asetettava puola siihen. Yleensä ompelukoneissa on merkinnät, mihin asentoon ja miten päin puola tulee asettaa. Varmista, että lanka suuntautuu oikealle, ja että se liukuu vapaasti. Liu’uta lanka uran läpi ja käännä sitten pyörää, jolloin neula menee alaspäin ja kiertää lankaa puolausakselissa olevan puolan ympärille. Käännä pyörää tuodaksesi neula takaisin ylös, jolloin puolalanka nousee neulalevyn yläpuolelle.
 • Ompelu: Nyt on aika ommella kankaat haluamallasi tavalla. Päätä ja määritä ompeleen koko, tyyli ja jännitysmittari ennen aloittamista. Tämän jälkeen aseta kankaan palaset neulan ja paininjalan alle ja laske sitten jalka. Aloita ompeleminen painamalla poljinta hitaasti.  Voit myös siirtyä edestakaisin muutaman kerran neuloaksesi ensimmäisen ompeleen. Kulje ompelulinjaa pitkin, niin saat suoran ompelun. Voit myös säätää nopeutta haluamallasi tavalla.

Ommeltyypit

Samankaltaista jatkuvaa ommelta kutsutaan ompeleeksi. Vaatteiden ompelussa käytetään yleensä seuraavia kuutta ommelluokkaa:

 1. Luokka 100: Ketjuompeleet: Tässä ompeleessa voidaan käyttää yhtä tai useampaa lankaa. Neulalanka kulkee kankaassa useiden silmukoiden läpi ja kiinnitetään myöhemmin silmukan sisäisesti. Jokainen silmukka on kytketty seuraavaan silmukkaan, jolloin siitä ei tule niin tukeva ja se voi irrota helposti.
 2. Luokka 200: Käsiompeleet: Käsinommeltuja ompeleita voidaan kuvata ompeleiksi, joissa kankaan läpi tehdään yksi jatkuva sisään- ja ulosommellinja. Yleensä tätä tikkiä käytetään kalliissa vaatteissa, koska se tarjoaa täydellisen viimeistelyn.
 3. Luokka 300: Lukko-ommel: Tämä ommel tehdään kahdella tai useammalla ommellankasarjalla lomittamalla ne.  Yhden langan silmukka, joka kulkee kankaan läpi, pitää toisen langan tukevasti kiinni. Ylälanka tunnetaan neulalankana ja toisen langan alaosaa kutsutaan puolalangaksi. 
 4. Luokka 400: Monisäikeiset ketjuompeleet: Tämä ommel tehdään käyttämällä yhteenketjutusta ja yhteenlomitusta. Kahden ompelulangan sarjan avulla yhden langan silmukat, jotka kulkevat kankaan läpi, pysyvät silmukan sisällä ja limittyvät toisiinsa toisen langan silmukan kautta.
 5. Luokka 500: Yliotteluompeleet: Näitä tikkejä kutsutaan usein päällekkäisiksi ompeleiksi. Tässä yksi tai useampi lankajoukko muodostaa silmukoita kankaan reunan ympärille. Langat leikkaavat toisiaan estääkseen sitä repeytymästä.
 6. Luokka 600: Peitto-ompeleet: Tämä ommel tehdään kolmella lankajoukolla, joita kutsutaan neulalangaksi, levityslangaksi ja silmukkalangaksi. Neulalangan silmukat kulkevat kankaan etupuolella olevan levityslangan silmukoiden läpi ja sen jälkeen vaatekankaan takapuolella olevan silmukkalangan läpi.

Lankatyypit

Ompelulanka on tärkeä raaka-aine, jota tarvitaan kankaan pitämiseksi yhdessä, jotta se saa oikean muodon. Sitä käytetään sekä esteettisiin että toiminnallisiin ominaisuuksiin. Räätälöintitarkoituksissa sillä on toiminnallinen rooli, mutta kirjontaan ja koristeluun käytettäessä se täyttää esteettisen roolinsa. Lankoja on erityyppisiä, mutta kolme perusluokkaa ovat seuraavat:

 1. Rakenne: Lankaan luokitellaan rakenteen perusteella seuraaviin luokkiin:
 2. Kehrätty lanka: Nämä langat on valmistettu joko luonnon- tai synteettikuidusta ja ne on valmistettu lyhyistä kuiduista. Kehrätyn langan tavallisin tyyppi on polyesteri. Tämän tyyppisellä langalla tehdyt saumat ovat pitkäkestoisia ja kestäviä.
 3. Filamenttilanka: Kuten nimestä voi päätellä, tämä lanka valmistetaan kiertämällä filamentteja yhteen. Tähän kuuluu kolme kategoriaa:
 4. Monifilamenttilanka: Se valmistetaan kiertämällä yhteen useampaa kuin yhtä filamenttia. Sitä käytetään matkatavaroiden ja nahkatavaroiden, jalkineiden ja ajoneuvojen sisätekstiilien ompeluun sekä vaatteiden koristeluun, koska sillä on voimaa pitää kangas lujasti kiinni.
 5. Monofilamenttilanka: Se valmistetaan yhdestä filamentista ja se on vahva ja edullinen, mutta sen käyttö on rajallista sen jäykkyyden vuoksi. Silkki on yleinen esimerkki monofilamenttilangoista.
 6. Bulkkifilamentti: Se valmistetaan liittämällä useita filamentteja yhteen ja kiertämällä niitä hieman. Se on erittäin ihoystävällistä ja pehmeää, minkä vuoksi sitä käytetään alusvaatteissa ja muissa vaatteissa.
 7. Ydinlanka: Ydinlanka on teollisuuslankaa ja on jatkuva filamentti, jonka ympärillä on keski- ja katkokuitua. Se on tavallista kehrättyä lankaa vahvempaa ja sitä käytetään farkkujen ompeluun, koska sen todennäköisyys rikkoutua ompelun aikana on pienempi.
 8.  Substraatti: Tämän luokituksen mukaan on kaksi luokkaa:
 9. Luonnonlanka: Tätä käytetään pieninä määrinä monilla teollisuusaloilla ja se on valmistettu silkistä, pellavasta, puuvillasta, villasta jne.
 10. Silkki: Silkkilankoja on kolme tyyppiä; kevyt, keskipainoinen ja painava. Verrattuna puuvillalankoihin, se on kallista, mutta se on erittäin joustavaa eikä jätä ompelureikiä.
 11. Pellava: Pellavalangasta valmistetut saumat antavat vaatteille luonnollisen ilmeen. Sen sanotaan myös olevan vanhin ompeluun käytetty tekstiililanka.
 12. Puuvilla: Puuvillalanka on ompelun käytetyin lanka. Hankautumiskestävyys ja langan lujuus on hieman pienempi kuin synteettisissä langoissa, mutta se mukautuu helposti saumoihin.
 13. Villa: Villalankaa käytetään enimmäkseen ommelten tekemiseen huopiin ja koruompelustyöhön. Se on vahvempaa kuin pellava- ja puuvillalangat.
 14. Synteettiset langat: Synteettiset langat ovat vahvempia ja niillä on suurempi hankauskestävyys kuin luonnonlangoilla. Tästä syystä monet valmistajat suosivat synteettisiä lankoja välttääkseen luonnonlankojen rajoitukset. Yleisesti tunnettuja synteettisiä lankoja ovat polyesteri- ja nailonlangat.
 15. Viimeistelyt: Viimeistely parantaa lankojen toiminnallisia ominaisuuksia. Seuraavat tyypit kuuluvat tähän luokitukseen:
 16. Antistaattinen viimeistely: Se on eräänlainen viimeistely, joka suojaa lankaa staattisen varauksen muodostumiselta.
 17. Vettähylkivä viimeistely: Tämä viimeistely tekee vaatteiden saumoista vettä hylkiviä.
 18. Palonkestävä viimeistely: Tätä viimeistelyä tarvitaan ompelulankojen palonkestävyyden parantamiseksi.

Neulatyypit

Oikea neulatyyppi tulee valita ompeleen tarkoituksesta riippuen. Esittelemme seuraavaksi erilaisia neulatyyppejä:

 1. Universaali: Universaalit neulat ovat hieman kapenevia, jotta ne lävistävät vaatteet helposti, mutta eivät ole tarpeeksi teräviä pilatakseen kudotuista kankaista valmistetut vaatteet. Tämä on käytetyin neulatyyppi, mutta se ei sovellu herkkien tai raskaampien kankaiden ompeluun.
 2. Farkku tai denim: Nämä neulat ovat vahvoja ja teräviä ja voivat lävistää paksun, tiheän ja tiukasti kudotun kankaan, kuten denim-/farkkukankaan.
 3. Kirjonta: Kirjontaneuloissa on suurempi silmä, jotka auttavat erikoisompelukoneilla ompelemisessa. Sitä käytetään puuvillan, polyesterin tai akryylin kaltaisissa kankaissa.
 4. Tikkaus: Tikkaus vaatii useiden kangaskerrosten ompelemista, joten neulassa on vahva varsi ja suippeneva kohta, jolla voidaan ommella useiden kerrosten läpi mahdollisimman vähäisin vaurioin.
 5. Nahka: Nämä neulat ovat ihanteellisia vöiden ompelemiseen, kenkien korjaukseen ja muihin nahkaan liittyviin tarvikkeisiin ja vaatteisiin. Siinä on kiilamainen terävä kärki, joka helpottaa siistien ja suurten reikien tekemistä tiiviiseen ja paksuun nahkamaiseen kankaaseen.
 6. Kahden-/kolminkertainen:  Näihin neuloihin on kiinnitetty useampi kuin kaksi tai kolme neulaa, jotka on sijoitettu tasaisesti useiden silmukoiden samanaikaiseen ompeluun. Ompelukoneessa tulisi olla sopivat levyn neulan asettamiseksi.
 7. Terävä: Teräviä neuloja käytetään applikointityöhön ja hienojen kudottujen kankaiden ompeluun. Niitä voidaan käyttää myös tikkaukseen ja lävistykseen. Neulat ovat terävämpiä kuin yleisneulat ja niitä tukee ohut varsi.

Muistettavia asioita

Ompelu on taidemuoto ja vaatii paljon kärsivällisyyttä ja harjoittelua. Jos olet aloittelija, sinun tulisi pitää mielessä tiettyjä asioita varmistaaksesi, että saavutat hyviä tuloksia ja onnistut ompelemaan lyhyemmässä ajassa.

 1. Välineet: Ennen ompelun aloittamista on tärkeää varmistaa, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet. Näin voit keskittyä työhön välineiden etsimisen sijasta. Tarvittavia välineitä ovat neulat, langat, sakset, kaavat, nuppineulat, mitta, kangas, silitysrauta jne.
 • Ompelutila: Pidä ompelutila siistinä ja puhtaana helpottaaksesi ompelukoneen käyttämistä. Voit järjestää itsellesi ompelunurkkauksen huoneen nurkasta tilavalta pöydältä. Varmista myös, että työskentelyalue on poissa lasten ja lemmikkien ulottuvilta, jotta voit työskennellä rauhassa ilman vaivaa tai häiriöitä.
 • Aloita yksinkertaisesti: Jos olet aloittelija ja vasta opettelet ompelemista, suosittelemme aloittamaan pienestä ja yksinkertaisesta. Tämän avulla voit oppia perusteet oikein ilman sekaannuksia.
 • Ompelukone: Lisäksi on tärkeää pitää mielessä, että ompelukonetta voi joskus olla hieman vaikea hallita. Siksi sinun pitäisi käyttää jonkin aikaa tutustuaksesi sen eri ominaisuuksiin ommellaksesi vaivattomasti.
 • Käsin ompelu: Viimeisenä on erittäin tärkeää varmistaa, että aloitat ompelun ennen ompelukoneeseen siirtymistä. Monia erilaisia tikkejä voidaan tehdä käsin ja jos projekti on yksinkertainen ja pieni, käsin ompelu voi olla hyvä tapa oppia tekniikkaa.
Ompelu 101: Kaikki, mitä sinun tulee tietää ompelusta
Share this post
                              

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Cart
 • No products in the cart.