Näin onnistut ristipistotöissä

Näin onnistut ristipistotöissä

Perustietoa ristipistotöiden välineistä

Ristipistotöissä on tärkeää, että välineet ovat oikeanlaiset. Käytettävän neulan tulee mielellään olla kanavatyöneula, joka on tylppäkärkinen ja uppoaa kankaan reikiin vaivattomasti. Kun valitset sopivan kokoisen neulan, se ei levitä reikiä eikä pilaa kangasta. Yleensä ristipistotöissä käytetään neulaa, jonka koko on 40 tai 55 mm.  Voit kokeilla etukäteen neulaasi kankaaseen ja sen käytöstä jää selvä reikä, tulee neula vaihtaa pienempään.

Myös langan valinta on tärkeää. Usein ristipistotöiden ohjeissa on mainittu tiettyjä lankamerkkejä, joiden langoilla työ on pohjimmiltaan suunniteltu. Voit tietysti käyttää muidenkin lankamerkkien lankoja, kuin mitä ohjeissa on suositeltu, mutta silloin työn värit muuttuvat hieman, sillä eri valmistajilla on eriväriset langat. Myös lankojen kirkkaus ja kiilto voi vaihdella riippuen valmistajasta. Tämän vuoksi eri valmistajien lankoja ei suositella käytettävän samassa työssä sekaisin, sillä lopputulos voi olla sekava.

Ristipistotöissä käytetään yleensä puuvillaista muliinilankaa. Sitä on myynnissä dokkana tai toisin kutsuen tokkana ja yhdessä muliinilangassa on kuusi säiettä. Kaikkia näitä säikeitä ei käytetä pistotöissä, vaan yleensä niistä tarvitaan vain kahta. Muliinilangoissa on paljon hienoja värivaihtoehtoja ja jos ne ovat hyvälaatuisia, ne voi pestä jopa 95 asteessa. Mikäli lanka alkaa kiertymään liikaa sitä kirjottaessa, tulee sinun antaa neulan ja langan roikkua vapaasti työstä ja lanka pyörii itsekseen auki. Ristipistotöissä voi käyttää myös metallilankoja. Niitä käytetään tavallisesti yhdessä muliinilankojen kanssa, mutta joskus koko työ voidaan kirjoa pelkästään kiiltävällä ja kimaltelevalla metallilangalla. Metallilangalla ompelu ei kuitenkaan ole aivan helppoa, sillä se irtoaa helposti neulasta. Vinkkinä metallilangalla ompeluun kannattaa kokeilla langan kostuttamista sienellä ja langan voi solmia neulan silmään kiinni. Muliinilangan ja metallilangan lisäksi kirjonnassa voi käyttää pellavalankaa, villakirjontalankaa, silkkilankaa tai helmilankaa. Näitä lankoja ei voi jakaa säikeiksi.

Kankaat ja kehikot

Kankaan hankkimisessa kannattaa muistaa, että jos tarkoituksenasi on kehystää työ, tarvitset vähintään 5 cm ylimääräistä kangasta kauttaaltaan. Tämä kannattaa huomioida myös, jos teet kirjontatyötä ohjeen mukaan, sillä ohjeessa oleva kankaan koko ei ota huomioon mahdollista kehysvaraa. Myös kankaan tiheydellä on vaikutusta kankaan kokoon. Sinun täytyy tietää montako ruutua/cm tai reikää/tuuma ostamassasi kankaassa on.

Yleensä ristipistotöissä käytetään apuna ompelukehikkoa. Se on kehys, jolla työn saa pidettyä siistinä heti alusta lähtien, sillä se pingottaa kangasta saaden kirjottavan alueen pysymään samalla kireydellä kankaan kanssa. Näin työn ulkonäöstä tulee parempi. Kehikko tulee kuitenkin aina poistaa kankaasta, kun kirjonnan lopettaa, sillä jos työtä säilyttää kehikossa kiinni, siitä voi jäädä pysyvät jäljet kankaaseen. Kehikko ei kuitenkaan ole pakollinen osa kirjontaa, vaan monet kirjovat mielellään ilman sitä. Kehikkoja on eri kokoisia aina 10 cm:stä 38 cm:n. Pyöreä malli on niistä kevyin. Kehikkoa siirretään työn edistymisen mukaan ja sen sisempi reunus kannattaa päällystää puuvillaisella laakanauhalla tai talouspaperilla. Näin kangas pysyy paremmin kehyksessä ja eikä vaurioidu. Kun käytät kehikkoa, laita kangas sisemmän päällystetyn renkaan päälle niin että kohta, jota kirjot sijaitsee keskellä kehystä. Laita sitten ulompi rengas kankaan päälle, kiristä ruuvia ja tarkista kankaan tilanne, sen tulisi olla tasaisesti tiukalla.

Jos kirjot suuria töitä, kannattaa valita neliskulmainen kehikko. Neliskulmaisissa ompelukehikoissa kangas kääritään ja kiristetään kahdelle vastakkaiselle puulle tai telalle. Näin kankaan langat ovat suorassa kulmassa. Neliönmallisien kehysten koot ovat yleensä 30-68 cm:n välillä ja niitä löytää aina kädessä pidettävistä malleista tuolin käsinojaan kiinnitettäviin ja lattialla seisoviin malleihin. Ammattimaisesti kirjovat käyttävät yleensä lattialla seisovaa mallia, sillä silloin ompelija voi käyttää molempia käsiään kirjomiseen ja tehdä työn erittäin nopeasti valmiiksi. Kekseliäs ompelija voi myös soveltaa esimerkiksi taulun kehyksiä tähän tarkoitukseen, jos oikeaa ompelukehystä ei ole saatavilla.

Ristipistotyön aloittaminen

Ristipistotyö kannattaa aloittaa leikkaamalla kankaasta sopivan kokoinen pala, niin että jätät 5 cm kehysvaraa kankaan jokaiselle reunalle. Reunat kannattaa leikkauksen jälkeen siksakata ompelukoneella tai käsin, jotta ne eivät lähtisi liestymään kirjonnan edetessä. Yleensä luotettavien langanvalmistajien langat eivät päästä väriä, joten kangasta ja lankoja ei välttämättä tarvitse pestä ennen työn aloittamista. Langat kannattaa erotella ja järjestää värien mukaan sekä leikata ne valmiiksi sopivan mittaisiksi pätkiksi. Erottele langoista säikeet ja yhdistä ne yleensä kahden säikeen langaksi. Valitse tämän jälkeen sopiva neula kankaaseen. Kirjomisprosessi kannattaa aloittaa työn keskeltä. Jotta löydät työn keskikohdan, voin mitata kankaan ja merkata sen joko nuppineulalla tai harsimalla. Mikäli sinun on helpompi aloittaa reunasta, voit toki tehdä niinkin. Muista kuitenkin jättää kehysvaraa, sillä jos aloitat työsi väärästä kohdasta, kehysvarasi voi olla mennyttä ja kangas loppua kesken.

Kirjontatyön pesu ja silittäminen

Jos haluat pestä valmistuneen kirjontatyösi, voit puhdistaa sen usealla eri tavalla. Jos työhön on tullut kirjonnan yhteydessä tahroja, niitä voi poistaa paikallisesti tahranpoistoaineella tai kostealla sienellä. Myös kuivapesua voi kokeilla. Jos haluat pestä työn vedellä, kannattaa se tehdä käsin lämpimässä vedessä, jossa on mukana valkaisuaineetonta pesuainetta tai saippuaa. Pesu tulee suorittaa nopeasti, eikä työtä kannata liottaa, lingota tai väännellä. Kylmällä vedellä huuhtelun jälkeen ylimääräisen veden voi poistaa painelemalla työtä froteepyyhkeiden välissä ja lopuksi vielä nurjalta puolelta keskikuumalla silitysraudalla. Kostean kirjontatyön alla kannattaa käyttää kuivaa froteepyyhettä ja kuivan kirjontatyön alla kosteaa froteepyyhettä. On tärkeää silittää kirjontatyöt nurjalta puolelta, jotta itse kirjontakuvio ei litisty ja kadota kolmiulotteista vaikutelmaa. Vanhat kirjontatyöt saattavat päästää väriä, joten mikäli sinulla on epäilys kirjontalankojen vedenpitävyydestä, kannattaa niiden pesuveteen lisätä etikkaa noin ruokalusikallinen.

Kirjontatyön säilytys ja kehystys

Kirjontatyö kannattaa säilyttää yhdessä tasossa hyllyllä tai laatikossa mielellään käärittynä silkkipaperiin. Toinen tapa on säilyttää sitä rullattuna putken ympärille silkkipaperin kanssa. Mikäli kirjontatyössä on käytetty paljon metallilankoja, sitä ei kannata rullata. Kirjontatyötä ei kannata taitella, sillä sekä ompeleet että kangas kuluvat taitoskohdista. Myös valo haurastuttaa niitä. Kirjontatyön kehystyksiä tekevät ammattilaiskehystäjät, mutta pienistä kehystystöistä selviää itsekin. Tarvitset vain taustapahvin tai -levyn, joka on kehyksen aukon kokoinen sekä kehyksen. Työ asetellaan pahville ja kiinnitetään siihen teipillä niin, että 5 cm kankaasta menee tasaisesti pahvin yli joka sivulta. Kangas taivutetaan pahvin nurjalle puolelle ja parsitaan kiinni vahvalla langalla ja neulalla. Tämän jälkeen työ asetetaan kehyksiin.

lähde: http://ristipistosivut.suntuubi.com/?cat=10

Näin onnistut ristipistotöissä
Share this post
      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *