Kaavan valmistus

Kaavan valmistus

Paidan valmistaminen itse kaavoista ompeluun

Paidan ompeleminen itse valmistetuista kaavoista on yksinkertaista, kun käytössä on hyvät ohjeet. Näillä ohjeilla voit valmistaa myös vaikkapa trikookankaisen tunikan tai t-paidan. Paita on suhteellisen helppo ommella itse ja sen vuoksi se kuuluukin monen aloittelevan ompelijan ensimmäiseksi harjoitustyöski. Vaativin kohta paidan ompeluprosessissa on pääntien ompelu, koska pääntietä täytyy yleensä hieman venyttää ja lisätä siihen ylimääräisiä kaitaleita. Hihojen ja helman käänteet on helppo ja nopea ommella tikkaamalla suoraa kangasta. Liivimekoissa haastetta tuovat pääntien lisäksi kädentiet, sillä ne ovat myös kaarevat. Aloittelijoiden ei siis välttämättä kannata aloittaa liivimekosta, vaikka se vaikuttaakin helpolta, koska siinä ei ole ollenkaan hihoja.

Valitse oikean kokoinen kaava

Ompeluprosessi alkaa kaavakoon valitsemisesta. Lasten vaatteita ommellessa kaavakoko määräytyy lapsen pituuden mukaan. Aikuisten vaatteissa kaavakoko määräytyy rinnanympärysmitan mukaan. Jos käytät kaavalehtien kaavoja, lehdissä on yleensä mittataulukot, joihin sinun tulee verrata mittojasi, jotta kaavasta tulee oikean kokoinen. Monilla kaavalehdillä on mittataulukot myös nettisivuillaan ja samalla ohjeet siihen, kuinka vartalo tulee mitata, jotta kaavasta tulee sopiva. Kaavojen piirtämiseen käytetään yleensä kaavapaperia, mutta sen sijaan voi käyttää myös esimerkiksi voipaperia, leivinpaperia tai muuta vastaavanlaista paperia, jonka läpi kaavan pystyy piirtämään.

Jos käytät lehdestä otettua kaavaa, katso samalla lehden pienoiskaavat, joista saat käsityksen miltä kaava näyttää ja mitä merkkejä sinun tulee piirtää kaavaan ääriviivojen lisäksi. Yhdessä kaava-arkissa on yleensä monen eri kokoisen vaatteen kaavat, jolloin voi olla vaikea hahmottaa, missä oman kaavan ääriviivat kulkevat. Oikean kaavan löytämisen apuna kannattaa hyödyntää kaavan numeroa, jotka on jaoteltu kaava-arkin alareunaan. Oikea kaava löytyy numeron yläpuolelta. Kun olet löytänyt oikean kaavan, sinun kannattaa vahvistaa vielä ääriviivoja esimerkiksi värikynällä tai tussilla, jolloin niiden piirtäminen kaavapaperin läpi on helpompaa.

Lisää merkintöjä kaavoihin

Kaavoissa on omia lisämerkkejä, joista tärkeimmät ovat Ls ja Hakki. Ls tarkoittaa langansuuntaa ja se löytyy yleensä hihan kaavan keskeltä ja etu- ja takakappaleen kaavan suorasta reunasta. Langan suunnalla on merkitystä, jotta kangas laskeutuu kauniisti, kuviot asettuvat suorina eivätkä saumat kierrä. Yleensä valmiissa vaatteissa langan suunta tulee olla etu- ja takakappaleessa selkärangan suuntaisesti ja hihoissa keskellä käsivartta.

Hakki puolestaan tarkoittaa kaavan reunassa olevaa lyhyttä poikkiviivaa. Hakit voi merkata esimerkiksi värillisellä tussilla kaavoihin. Hakit ovat kohdistusmerkkejä, joiden avulla mm. hiha yhdistyy etukappaleen kainaloon. Hakkeja on yleensä hihan pyöriöissä ja etukappaleen kainaloissa.

Jotta kaavojen piirtäminen menee varmasti oikein, kaavaan kannattaa lisätä myös nimet eli onko kyseessä etukappale, takakappale vai hiha. Tämän lisäksi kannattaa merkata kokonumero ja mahdollinen lehti ja sen numero, josta ne ovat peräisin. Tällä tavoin kaavoja pystyy helposti käyttämään uudestaan ja kaikki niiden osat löytyvät selkeästi myöhemminkin.

Sovita kaavaa

Kaavat on yleensä mitoitettu keskivertovartalon mukaan, joten ne eivät välttämättä ole sopivia kaikille. Onkin aina hyvä tarkistaa, miltä kaavan koko näyttää verrattuna omiin vaatteisiin tai vartaloon. Kun kaava on piirretty paperiin, sen päälle voi nostaa oman paidan tai verratta sitä esimerkiksi peilin edessä omiin mittasuhteisiinsa. Myös lapsien vaatteissa tämä on tärkeää, sillä kaavat määräytyvät niissä koon mukaan, jolloin heittoa voi olla paljon riippuen lapsen painosta. Jos kaava näyttää esimerkiksi isommalta kuin lapsen nykyisen vaatteet, kannattaa merkata että että se on esimerkiksi yhden sentin suurempi ja leikata sen jälkeen kangasta sentin vähemmän kuin kaava ohjeistaa. Kaavojen sovitus on tärkeä osa vaatteiden ompelua, jotta valmiista vaatteista tulee onnistuneet. Kaavoja voi vielä tässä vaiheessa muokata, jolloin kankaasta tulee oikean kokoinen.

Näin piirrät kaavat ja leikkaat kankaan

Jos teet vaatteita lapselle, hyvä vinkki on piirtää kaksi kaavakokoa vierekkäin tai sisäkkäin kaavapaperille. Tällöin sinulla on jo valmis kaava seuraavan vaatteeseen, kun lapsi on kasvanut pienemmästä koosta ulos. Kaavoja on mahdollista hankkia monesta paikkaa. Esimerkiksi netistä löytyy paljon erilaisia tulostettavia kaavoja. Kaupoista on mahdollista ostaa käsityölehtiä ja kirjastossa on totta kai valtavat valikoimat erilaisia kaavoja sisältäviä ompelulehtiä.

Kangasta ei kannata ostaa liian niukasti, vaan lapsien vaatteisiin siihen on hyvä varata sauman varaa noin 5 cm pituuteen ja sen lisäksi vielä pesujen kutistumisvaraa noin 5-10 %.  Aikuisille ja nuorille on hyvä varata myös saumanvaraa ja kutistumisvaraa. Hihan pituudet ja paidan pituudet on hyvä huomioida mittauksessa erikseen. Lapsien paidoissa kaikki osat pystyy leikkaamaan vierekkäin aina kokoon 134 cm asti, mutta sitä isommissa koissa kangasta tulee leikata erikseen paidan pituuden ja hihan pituuden verran. Yleensä kangasrullien leveys on 150 cm, eli voit laskea mahtuvatko kaavan etukappale, takakappale ja kaksi hihaa siihen huomioidaan lisäksi saumanvarat ja kutistumisvarat.

Tarvittavat ompeluvälineet ja esivalmistelut

Paidan ompeluun käy hyvin jerseyneula eli pallokärkinen neula, jonka koko on 70. Tavallinen teräväkärkinen neula katkaiseen helposti trikookankaan lankoja, joka johtaa siihen, että heti ensimmäisien pesujen aikana saumaan alkaa helposti tulla reikiä. Koska pallokärkinen neula etsii reitin kankaan sidoksen välistä, säilyy kangas ehjänä kun sitä ompelee. Toinen vaihtoehto on käyttää pallokärkistä kaksoisneulaa. Se on erityisen hyvä, jos tavoitteena on saada paita näyttämään valmisvaatemaiselta, sillä sitä käytetään myös vaateteollisuuden valmistamissa valmisvaatteissa. Kaksoisneula ompelee kaksi vierekkäistä suoraommelta ja nurjalle puolelle tulee siksak-ommel.

Ennen kankaan ompelua ja leikkaamista, se kannattaa pestä. Pese kangas samalla tavoin, kuin pesisit siitä valmistetun vaatteenkin. Näin kangas on jo valmiiksi kutistunut ennen kuin sitä lähtee ompelemaan. Esipesulla kankaasta saa pois myös kutomisessa tulleet jännitykset ja viimeistelyaineet. Jos esipesua ei tehdä, valmiissa vaatteessa olevat saumat voivat alkaa kiertää. Toisinaan trikookankaiden reunat voivat rullautua pesussa, mikä tekee niiden ompelusta hankalaa. Tämän ilmiön voi estää taittamalla kankaan puoliksi pituussuunnassa ja ompelemalla reunat yhteen ennen pesua.

lähteet: https://kangaskorjaamolla.blogspot.com/2017/06/nain-piirrat-kaavat-paitaan.html

Kaavan valmistus
Share this post
      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *