Joustavien materiaalien ompelussa tarvitaan usein lisätarvikkeita, kuten kiinnittimiä, kuminauhoja, tukikankaita, vetoketjuja ja nappeja. Niiden ompelussa on kiinnitettävä huomiota joustavien kankaiden erityisominaisuuksiin, jotta kangas ei veny ja valmis työ on kestävä. Joustaville kankaille on tarjolla erityisesti niihin tarkoitettuja neppareita ja tukikankaita.
Tukikankaiden tarkoitus on vahvistaa joustavien vaatteiden heikkoja kohtia ja estää niiden reunojen ja kappaleiden venymistä. Tukikankaan avulla joustavasta materiaalista valmistetun vaatteen saa myös pysymään ryhdikkäämpänä. Tukikankaita on olemassa kangaspohjaisia, neulospohjaisia ja kuitukangaspohjaisia ja ne voivat olla joustavia tai joustamattomia. Tukikankaan väri kannattaa valita aina sopimaan ommeltavan kankaan kanssa. Joustavat kankaat tarvitsevat tukikankaita erityisesti vetoketjun kiinnityksissä, alavaran ompelussa, nappien ja napinläpien alla, neppareiden alla, taskun suussa ja applikoinnissa. Vetoketjun kiinnityksessä tukikankaan käyttö on oleellista, sillä ilman sitä vetoketjun reuna alkaa aaltoilemaan. Tukikangassuikale tulee asettaa vetoketjun koko matkalle noin sentin leveydeltä. Käyttämällä tukikangasta alavarassa antaa tukea kankaalle ja estää sen venymistä. Jos joustavassa kankaassa käytetään nappeja, napinläven ja napin alle täytyy lisätä pala tukikangasta, jotta kangas ei veny. Tukikankaan avulla nappi myös kestää paremmin. Myös neppareiden alle tulee lisätä tukikangasta, sillä niiden ympäröivään kankaaseen kohdistuu paljon venymistä ja vaarana on, että kangas nepparin ympäriltä repeää, jos siinä ei ole tukikangasta. Tukikangas taskun suussa ja applikaatiotöissä estää niiden venymistä.
Miten valitset hyvän tukikankaan?
Tukikankaita on erilaisia ja ompelutyön onnistumiseksi oikean tukikankaan valinta on tärkeää. Ensinnäkin tukikankaan paksuus tulee valita työn kankaan mukaan. Paksumpi ommeltava kuten college tarvitsee paksumpaa tukikangasta kuin vaikkapa ohut trikoo. Myös kankaan pinnalla on merkitystä. Pehmeään pörröiseen pintaan tukikankaat eivät kiinnity hyvin. Kannattaa myös muistaa, että tukikankaan tulee sietää samaa pesuohjelmaa kuin varsinaisen kankaan, jotta se ei esimerkiksi kutistu pesussa. Myös kankaan joustavuus ja venyvyys määrittelee tukikankaan valintaa. Joustavilla kankailla myös tukikankaiden tulee olla joustavia. Jos tukikangasta käytetään sellaisissa kohdissa, joissa tarkoituksen on nimenomaan estää kankaan liiallista venymistä, kuten vetoketjuissa ja alavarassa, tukikankaan tulee olla joustamatonta.
Tukikankaan kiinnitys tapahtuu silittämällä silitysraudalla. Tukikankaassa on liima-ainetta, joka liimautuu kiinni kankaaseen kuumassa lämpötilassa. Silitysrauta ei kuitenkaan saa olla liian kuuma, jotta liima-aine ei pääse palamaan. Oikea lämpötila kiinnityksen onnistumiseksi kannattaa katsoa tukikankaan tuotetiedoista. Käyttämällä harsoa tai leivinpaperia raudan ja kankaan välissä voi estää silitysraudan sotkeentumisen liima-aineeseen. Rautaa ei saa liikutella tukikankaan päällä edes takaisin, vaan pelkkä kevyt painallus riittää. Rautaa pidetään kankaan päällä vain muutamien sekuntien verran.
Oikean kuminauhan valinta
Joustavia kankaita ommellessa tulee valita oikeanlainen kuminauha. Kuminauhoja on erilaisia, joista joustaviin materiaaleihin sopivat FOE eli joustokanttinauha, Framilon, tavalliset kuminauhat, napinläpikuminauhat ja bokserikuminauhat. FOE-nauhat ovat joustavia nauhoja, joiden keskellä on taite. Niitä käytetään reunoihin yleensä alusvaatteissa ja kestovaipoissa. Framilon puolestaan on läpinäkyvää, silikonimaista ja hyvin ohutta ja joustavaa nauhaa. Koska se on äärimmäisen kevyttä, se sopii erinomaisesti rypytystöihin ja olkasaumojen tukemiseen. Huonona puolena Framilonissa on sen huono kuumien lämpötilojen sieto, sillä esimerkiksi silittäminen heikentää sen joustoa. Ohuuden vuoksi sitä ei voi käyttää myöskään yksin vyötärökuminauhana. Tavallista perinteistä kuminauhaa on saatavilla monissa eri leveyksissä. Se sopii hyvin vyötäröihin, lahkeensuihin sekä hihansuihin. Napinläpikuminauhaksi kutsutaan kuminauhaa, jossa on valmiina napinlävet. Sitä voi käyttää vyötäröihin ja haalareiden lahkeisiin lenkkeinä. Koska napinlävet ovat siinä jo valmiiksi, nauhan pituuden sääteleminen valmiissa työssä on helppoa. Bokserikuminauha on leveää ja pehmeää ja nimensä mukaisesti sitä käytetään alushousujen yläreunassa ihoa vasten.
Näiden lisäksi markkinoilla on mm. pitsikuminauhaa ja puolattavaa rypytyslankana toimivaa kuminauhaa. Sitä käytetään ompelukoneella ommeltaessa puolan alalankana, kun tarkoitus on rypyttää. Lanka puolataan tällöin puolalle käsin ja venyttäen sitä hieman. Ylälankana on tavallinen ompelulanka. Rypytyslankaa ommeltaessa ommellaan suoralla ompeleella ja alalankana toimiva kuminauha tekee samalla rypytyksen.
Vetoketjun valinta
Vetoketjujakin on monenlaisia ja valittavan vetoketjun malliin ja pituuteen vaikuttaa käytettävä materiaali ja käyttökohde. Vetoketjumalleja on mm. umpiketju, avovetoketju, spiraalivetoketju, hammasvetoketju, metrivetoketju, piilovetoketju ja pitsivetoketju. Umpivetoketjut ovat vain ylhäältä aukeavia ja ne sopivat taskuihin ja pussukoihin. Avovetoketjut voi avata kokonaan ja niitä käytetään esimerkiksi takeissa. Spiraalimallisissa vetoketjussa on tiheä ja spiraalimainen hammastus. Niiden keveyden ja taipuisuuden vuoksi ne sopivat hyvin käytettäväksi trikoovaatteiden ompelussa. Hammasvetoketjut ovat niitä paljon jäykempiä ja tukevampia, jonka vuoksi ne soveltuvat paremmin paksumpiin kankaisiin, esimerkiksi collegeen ja vuoritettuihin materiaaleihin. Metrivetoketjuiksi kutsutaan pitkiä spiraalivetoketjuja, joita myydään joko senteittäin tai metreittäin. Ne voidaan lyhentää tarvittavaan mittaan ja tämän jälkeen niihin lisätään vaadittava määrä vetimiä. Piilovetoketjuja käytetään mekoissa ja hameissa, joissa vetoketju halutaan upottaa huomaamattomasti vaatteen saumaan. Niitä ommellessa käytetään ompelukoneessa piilovetoketjupaininjalkaa. Pitsivetoketjuissa reunat ovat pitsikoristeellisia. Niiden tarkoitus on jättää pitsireunat kokonaan näkyviin ja ne sopivat mekkoihin ja kasseihin koristeellisina elementteinä.
Nappien ja neppareiden valinta joustavaan kankaaseen
Joustaville kankaille on omia, juuri niihin suunniteltuja neppareita. Ne kiinnittyvät kankaan läpi pienillä hakasilla niin, että kankaaseen ei tarvitse tehdä reikää. Jos kuitenkin kankaaseen täytyy tehdä reikä, sen ympärille tulee liimata tukikangasta, sillä muutoin reikä venähtää. Neppareiden alla tulee aina käyttää tukikangasta. Se voi olla silitettävää kangasta tai joustamatonta tai joustavaa kangasta. Myös resori sopii tukikankaaksi niiden alle. Jos neppari kiinnitetään suoraan resoriin, tukikangasta ei tarvita. Neppareiden kiinnittämistä varten tulee hankkia omat välineet. Nepparipakkauksessa on yleensä mukana niihin sopivat holkit ja tämän lisäksi tarvitse vasaran, jolla neppari lyödään kiinni kankaaseen. Myynnissä on myös erityisiä nepparipihtejä, jotka ovat apuna neppareiden kiinnittämisessä. Jos käytät muovisia KAM-neppareita, tarvitset erityiset KAM-nepparipihdit.
lähde: