Aloittelijan ompeluopas

Aloittelijan ompeluopas

Ompelutaito voi vaikuttaa jännittävältä ajatukselta. Matka kohti tätä tavoitetta ei kuitenkaan välttämättä aina ole niin helppoa. Vaikka se näyttää usein yksinkertaiselta, ompelu on todella monimutkaista, ja sinun on opittava muutamia tekniikoita ennen kuin voit kehittyä siinä. Tärkeintä on tietää, mistä ja miten aloittaa. Tässä aloittelijan ompeluoppaassa annamme sinulle perusvinkkejä, jotka voivat auttaa sinua kehittämään ompelutaitojasi nopeammin.

Ompelutermit

Ompelussa on oma tekninen ammattikielensä, ja aloittelijoille näiden termien ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Juuri tästä syystä päätimme aloittaa tämän oppaan luettelolla yleisesti käytetyistä ompelutermeistä ja niiden tarkoituksista. Huomaat myös, että käytämme näitä termejä myöhemmin tässä oppaassa.

Niiden opetteleminen auttaa sinua ymmärtämään tätä opasta paremmin.

  • Sauma – Tämä tarkoittaa liitosta, joka yhdistää vähintään kaksi kangasta. Sauma ei kuitenkaan koske vain kankaita. Se voi koskea myös nahkaa.
  • Kirjonta – Kirjonta viittaa kankaiden koristeompeluun, joka syntyy ompelemalla säikeitä kankaaseen halutun kuvion luomiseksi.
  • Nauha – Tarkoittaa kapeaa nauhaa, joka yleensä ommellaan vaatteen reunan ympärille. Nauha voidaan luoda myös peittoon.
  • Vuori – Pala materiaalia tai kangasta, jota voidaan käyttää vaatteen sisäpuolen viimeistelyyn. Vuoreja käytetään usein saumojen piilottamiseen sekä vaatteiden käytön helpottamiseen.
  • Pitkä ommel – Ommel, jota käytetään pääasiassa ryijyjen valmistukseen.  Yksi ommel voi kattaa 1–12 lankaa.
  • Koristeompelu – Yleistermi, jota käytetään viittaamaan kaikkiin koristelutöihin.
  • Tilkkutäkki – Koristelutyö, jossa yleensä ommellaan pieniä erityyppisiä kankaita yhteen tilkkutäkin kaltaisen vaikutuksen aikaansaamiseksi.
  • Saumavara – Viittaa kankaan leveyteen saumalinjan jälkeen. Ompelussa käytetään nykyään 1,5 cm:n vakiosaumavaraa.
  • Ratkoja – Pieni työkalu, jota käytetään ompeleiden poistamiseen tai irrottamiseen kaikista kankaista. Se on kätevä työkalu aloittelijoille.

Nämä ovat joitakin yleisempiä ompelutermejä, mutta niitä on monia muitakin. Jos törmäät johonkin, jota et ymmärrä, tutki asiaa ja opi, mitä se tarkoittaa. Ompelusanastoa löydät myös blogikirjoituksesta ompelusanastoa https://ompelutarvikkeet.com/ompelusanasto/

Ompelutarvikkeet aloittelijoille

Ennen kuin alamme puhua ompelusta, on tärkeää ensin tuoda esiin joitain ompelussa tarvitsemiasi työkaluja.

Tässä on luettelo:

  • Ratkoja – Ratkoja on kätevä työkalu aloittelijoille yhdestä syystä. Ennen kuin totut ompelemaan, teet varmasti muutamia virheitä siellä täällä. Ratkojan avulla voit päästä eroon virheellisestä ompeleesta ja aloittaa alusta.
  • Kangassakset – Kangassakset on suunniteltu leikkaamaan kaikenlaisia kankaita ja siten ne voivat luonnollisesti olla erittäin teräviä. Sinun täytyy olla hyvin varovainen käsitellessäsi niitä. Upea asia saksissa on, että ne myös leikkaavat suoraan. Tämä varmistaa, että saat oikean mittaisen kankaan.
  • Koristelusakset – Koristelusaksia käytetään yksinkertaisesti ompelulangan leikkaamiseen ompelun jälkeen. Vaikka ompelulangat ovat hyvin ohuita luonnostaan, ne eivät leikkaannu niin helposti, joten tarvitset välineen niiden leikkaamiseen.
  • Aaltosakset – Jos joudut leikkaamaan tyylikkään siksak-linjan käyttämääsi kankaaseen, aaltosakset ovat kätevät tässä. Siksak-kuvion leikkaaminen auttaa vähentämään kankaan purkaantumista.
  • Mittanauha – No, tämä on aika ilmeinen. Kankaat on leikattava täydellisesti, eikä mittauksia voi tehdä oikein ilman hyvää mittanauhaa. Loppujen lopuksi kankaiden mittaaminen on yksi tärkeimmistä taidoista, jotka sinun tulee oppia aloittelijana ompelemisessa.
  • Pyöröleikkuri – Kun leikkaat kangasta, sinun on myös leikattava kaaria tekemästäsi mallista riippuen. Tavallisten saksien käyttäminen kaarien leikkaamiseen ei toimi. Tarvitset tähän tarkoitetun välineen ja pyöröleikkuri toimii siihen ihanteellisesti.
  • Pergamenttipaperi – Aloittaessasi ompelemaan, haluat innokkaasti tehdä ensimmäisen mekkosi tai jonkin muun vaatekappaleen. Mutta älä kiirehdi. Oikeiden kalliiden kankaiden käytön sijasta voi olla hyvä idea harjoitella pergamenttipaperille. Voit myös käyttää kuivausliinoja. Siirry oikeisiin kankaisiin, kun tunnet itsesi valmiiksi.

Tässä oli joitain tärkeimpiä tarvitsemiasi välineitä, mutta suosittelemme hankkimaan muitakin pieniä välineitä. Niihin kuuluvat muun muassa magneettisen neulanpidike, viivoitin, liituja merkkien tekemiseksi, langan pujotin sekä leikkausmatto.

Perusompeleet

Ompelussa on kyse ompeleista. Jos onnistut oppimaan erilaiset ommeltyypit, lähes 90 prosenttia opiskelustasi on suoritettu. Ompelussa käytetään nykyään kolmea pääommelta.

Seuraavaksi tarkastelemme niitä lähemmin.

  • Suora ommel

Suora ommel on ompelumaailman perusta. Se on myös yleisesti hyödyllinen oppimistekniikka, jonka avulla voit helposti tehdä paljon ompeluprojekteja. Suorat ompeleet eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Esimerkiksi pidemmät ompeleet eivät ole usein niin vahvoja. Itse asiassa pitkää suoraa ommelta käytetään pitämään kangasta yhdessä tasoittaen tietä muille ompeleille. Se yleensä revitään irti, kun kangas on valmis. Jos haluat käyttää suoria ompeleita luodaksesi tiukemman ja tukevamman sauman, sinun täytyy käyttää lyhyttä saumaa.

  • Siksak-ommel

Siksak-ommelta käytetään puhtaasti esteettisiin tarkoituksiin. Sitä käytetään tavallisesti koristeommelkuvioiden luomiseen. Sillä voidaan myös lisätä kankaiden joustavuutta ja tukevuutta. Useimmissa tapauksissa siksak-ompeleita käytetään tilanteissa, joissa suora ommel ei toimi. Esimerkiksi siksak-ompeleella voidaan vahvistaa napinläpiä joustavissa kankaissa. Sitä voidaan käyttää myös kahden kappaleen yhdistämiseen reunoista reunoihin.

  • Takaommel

Takaompelu tarkoittaa taaksepäin ompelua muutaman ensimmäisen ompeleen osalta. Tämä tehdään normaalisti ommel-linjan alkuun ja loppuun. Takaommel kiinnittää kaiken paikoilleen, mukaan lukien kankaat ja tulevat saumat. Vaikka monet kokeneet räätälit eivät teknisesti pidä takaommelta ommeltyyppinä, se on välttämätön tekniikka pitkäikäisten vaatteiden luomiseksi. Tästä huolimatta takaommel ei ole aina välttämätöntä. Itse asiassa, kun käytät erittäin ohuita kankaita, kuten silkkiä, sinun ei tarvitse luoda takaommelta. Suora ommel voi helposti pitää ja kiinnittää kankaat toisiinsa. Sitä paitsi, paksu takaommel ohuessa kankaassa, kuten silkissä, voi saada sen näyttämään hieman tavallista isommalta.

Ensimmäisen ompeluprojektisi suunnittelu

Kun olet oppinut ompelun perusteet, on aika aloittaa ensimmäinen projektisi. Ei kannata kuitenkaan aloittaa millään suurella.

Tässä muutamia vinkkejä, joista voi olla apua.

  • Päätä tarkalleen, mitä haluat ommella – Tämä kuulostaa luultavasti helpoimmalta asialta, mutta se ei itse asiassa ole. Ompelutyön päättäminen voi joskus olla hieman stressaavaa yksinkertaisesti siksi, että haluat tehdä niin paljon, mutta voit valita vain yhden kerrallaan. Nyrkkisääntönä, valitse helpoin mahdollinen projekti.
  • Hanki kankaat – Heti kun olet päättänyt, mitä haluat ommella, on aika hankkia kankaat. Kankaat eivät ole samanlaisia ja etsimäsi tyypin tulisi sopia täydellisesti ommeltavaksi.
  • Valmistele kangas – Ennen kuin edes leikkaat kankaat haluttuihin mittoihin, se on valmisteltava ensin. Monet yleensä esipesevät kankaan ennen ompelun aloittamista. Kun kangas on kuivunut, voit leikata sen haluttuihin osiin. Jos haluat lisätä kankaaseen koristekuvioita, tee se nyt. Älä odota koristeompeleiden kanssa, kunnes vaate on valmis.
  • Ompele saumat – Kun kaikki on leikattu valmiiksi, on aika koota saumat yhteen ja luoda vaate. Älä myöskään unohda tehdä viimeistelyjä, mukaan lukien silitystä ja koristenappien lisäystä.

Ompelemisen opetteleminen ompeluoppaamme avulla ei ole lainkaan niin vaikeaa. Jos opit ompelun perusteet, olet valmis aloittamaan. Hienoa on, että useimmat nykyaikaiset ompelukoneet ovat erittäin käyttäjäystävällisiä. Voit tottua niiden käyttöön helposti muutamassa päivässä.

Aloittelijan ompeluopas
Share this post
  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *